Ayam digoreng ala-ala masak tak masak..
separuh masak laaa maknanya..
separuh masak laaa maknanya..
Hiriskan....
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Cili Api~ kalau tak nak pedas tak yah bubuh
Rempah tambahan:
Bunga Cengkih
Bunga Lawang
Buah Pelaga
Lobak merah atau apa-apa sayur yang dirasakan sesuai.
Sos Tiram (bahan utama)
Lepas dah tumis bahan hirisan dan
rempah2 tadi dengan minyak yang minima,
masukkan sos tiram.
Kasibakar didih-didih sikit bubuh air sikit.
Lepas tu, masuk kan ayam yang dah digoreng.
Kacau2 sampai ayam masak
Kalau kuah macam cair, masukkan air bancuhan tepung jagung sikit..
Dah siap!
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Cili Api~ kalau tak nak pedas tak yah bubuh
Rempah tambahan:
Bunga Cengkih
Bunga Lawang
Buah Pelaga
Lobak merah atau apa-apa sayur yang dirasakan sesuai.
Sos Tiram (bahan utama)
Lepas dah tumis bahan hirisan dan
rempah2 tadi dengan minyak yang minima,
masukkan sos tiram.
Kasi
Lepas tu, masuk kan ayam yang dah digoreng.
Kacau2 sampai ayam masak
Kalau kuah macam cair, masukkan air bancuhan tepung jagung sikit..
Dah siap!
No comments:
Post a Comment