Wednesday, March 27, 2013

Kari ikan kembung


Bahan:
Ikan kembung segar
Bunga cengkih, kayu manis
Bawang merah (hiris)
Bawang putih (hiris)
Bawang merah (blend)
Cili api 15 biji (blend)
Santan kotak
Tomato 
Bendi
Minyak untuk tumis
Rempah kari Adabi
Garam gula secukup rasa


Cara: 
blend bawang, cili api
bancuh dengan rempah kari dan air.
Tumis bahan hirisan dan kayu manis, bunga cengkih blablabla
Masuk bahan hiris
Tumis bahan blend dan rempah kari bancuh sampai naik bau.
Buh air asam jawa.
Buh ikan
Buh santan
Buh tomato
Bendi

Tunggu sampai masak!


Nyummmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!


(Kalau nak senang, ikut resepi belakang paket rempah kari..)


No comments: