Bahan:
seekor ikan patin
6 bawang kecil
10 cili api ( kalau nak pedas lagi boleh tambah lagi)
Kunyit hidup sebesar ibu jari.
2 sudu tempoyak (kalau suka masam, buh lagi lebih)
daun kesum
bunga kantan
asam keping
garam
gula
Cara:
perapkan ikan yang sudah dibersihkan denga air asam jawa.~nak hilangkan hanyir
kisar bawang kecil, cili api, kunyit, tempoyak.
masuk bahan kisar dalam periuk, buka api.. kasi didih sikit, kalau pekat beno, tambah air sikit sikit.
bersihkan ikan yang diperap tadi.
masuk ikan dalam periuk.
reneh kasi kuah pekat, buh daun kesum, bunga kantan, asam keping.
garam, gula..
rasalah.... dah sedap, boleh tutup api.. hidangkan dengan nasi panas...
Maaf, tak sempat amik gambar sendiri, perut terlalu-lalu-lalu lapar. hahahha selekeh!
Kredit gambar dari My Cookbook.
No comments:
Post a Comment