Friday, August 27, 2010

Kembung Asam Pedas!



Bahan:
ikan kembung
cili kering dikisar
bawang putih dikisar
bawang merah dikisar
halia dikisar
kerisik dikisar sekali dalam bawang-bawangan
air asam jawa
daun kesum
bunga kantan
bendi
halba, ketumbar, jintan
(Kalau orang pantai timur tak masuk herba2 ni. Kalua orang Melaka, memang kena ada..)


Cara:
Tumis bahan kisar bersama herba lain sampai naik bau...
Masuk air asam jawa
Didihkan...
Masukkan ikan kembung
Didihkan lagi...
Tunggu ikan masak.
Masuk daun kesum, bunga kantan, bendi...
Garam
Sedikit gula.. Sikit saja ye. Kalau buh banyak kang jadi pengat pulak..

heheheh


SELAMAT MENCUBA!

1 comment:

Tihara said...

sedap nya..kuah merah molek