Tuesday, April 6, 2010

Udang dan Terung

SMS antara ibu dan anak di suatu petang yang hening.

Anak: Mak, macam mana nak buat terung goreng berlada tu?
(Haaaa.. padan muka! Dulu tak nak belajar)

Mak: Macam masak ikan goreng berlada. Cuma pakai rencah ikan bilis. Sikit je cili. Goreng kasi garing cili tu, masuk terung, tutup kuali tu sampai terung empuk. Buh garam gula. Jangan lembut sangat terung tu.
(Penjelasan yang panjang lebar, namun ia tetap memerlukan pengetahuan asas memasak untuk memahaminya 100%)

Anak: Bukan kena rebus atau goreng ke terung tu dulu?
(Memang buat tebal muka je)

Mak: Tak payah. Kata nak diet. Tak yah lah goreng!

Anak: Ok (Ish.. terkena seposen)

Moral of the story:
Kepada semua di luar sana, memasak zaman sekarang adalah mudah.
Boleh tanya mak, boleh surf dalam internet dan macam-macam lagi cara.
Antara nak dengan tak nak..
Kita saja yang menetukannya. 

 Resepi ibu di modified akibat tiada ikan bilis..

No comments: