Tuesday, April 6, 2010

Kari Sotong

Abang: Yang, macam mana nak masak kari sotong?
Saya: Tak pe laaaa, abang potong bawang je. Owang buatkan untuk abang
Abang: Tak percaya kat abang lah tu kan?

~Bukan apa, saya bimbang kari sotong dia jadi sotong masak asam.
Tak pun, sotong goreng santan ke apa kan....

Macam biasa resepi mesti bubuh.

Bahan-bahan:
Sotong
Terung
Tomato
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Rempah Kari Ikan
Air Asam Jawa
Santan
Air
Garam

Tumis bawang-bawangan dan halia.
Tumis rempah kari yang dibancuh dengan air.
Buh air.. sikit je......
Buh terung, tutup kuali kejap.
Biarkan terung empuk.
Masuk sotong.
Tutup semula kuali, biarkan air sotong keluar.
Masuk sikit santan.

Biar sampai didih.
Masuk garam dan perasa (kalau mahu)

Siap! Kari sotong..................

No comments: