Bahan (untuk 3 orang):
2 cawan beras
1/2 ekor Ayam
2 batang Timun
Salad
3 biji Tomato
4-5 biji Cili merah
2 biji Bawang merah
4 ulas Bawang putih
2 inci Halia
i sudu kecil Halba
Daun sup
Bawang goreng
Rempah sup
Garam
Gula
Minyak
Cara (langkah demi langkah):
1. Cuci 2 cawan beras dan toskan.
2. Hiris 1 biji bawang merah, 4 ulas bawang putih, 1 inci halia.
3. Bersihkan ayam dan rebus ayam bersama halia dan bawang putih dan sedikit garam sampai empuk.
4. Air Rebusan ayam dilebihkan, sebab nak guna untuk masak nasi, kuah kicap dan kuah lada.
5. Tumis bawang merah, halba dan halia dalam rice cooker.
6. Masukkan 2 cawan setengah air rebusan ayam.
7. Masukkan beras, masak nasi macam biasa.
8. Keluarkan ayam yang direbus, perap dengan kicap dan sos tiram seketika.
9. Gorengkan ayam. dengan minyak minima atau kalau nak bakar pun boleh.
10. Kicapnya guna lebihan perapan ayam, tambah air rebusan ayam.
11. Air ladanya: Blend 4 biji cili merah, bawang putih 2 ulas, tomato bersama air rebusan ayam, garam dan sedikit gula.
12. Air rebusan ayam yang lebih tu, campakkan tomato, rempah sup, bawang merah, cili (kalau nak pedas), bawang goreng dan daun sup. Jadilaaaaa sup untuk nasi ayam.
Akan ada:
1) Nasi ayam
2) Ayam goreng
3) Kuah sup
4) Kuah kicap
5) Kuah lada
Macam renyah nak buat.. Tapi, kalau dah teringin sangat, kan..... semua boleh jadi!
Akan ada:
1) Nasi ayam
2) Ayam goreng
3) Kuah sup
4) Kuah kicap
5) Kuah lada
Macam renyah nak buat.. Tapi, kalau dah teringin sangat, kan..... semua boleh jadi!
No comments:
Post a Comment