Friday, April 12, 2013

Ketupat Sotong


Bahan:
Sotong
Santan pekat
Santan cair
Halba setengah sudu
Sebiji bawang merah
Seinci halia
Garam
3 Sudu Gula
Beras Pulut


Cara-cara:
Rendam beras pulut dengan santan cair 30 minit
Bersihkan sotong, buang kulit yang warna purple tu.
Masukkan pulut dalam sotong. Jangan penuh sangat. 
Nanti sotong pecah, tak cun. Tak pun kang beras pulut tu tak masak.
Masuk separuh penuh je dalam badan sotong tu.
Sumbat kepala sotong, kemaskan dengan lidi pencungkil gigi.
Masukkan sotong dalam periuk.
Masukkan santan lebihan rendam pulut tadi.
Buh bawang merah, halia yang telah dihiris halus dalam kuah.
Halba..
Buh garam gula secukupnya. 
Rebus sampailah pulut dalam sotong tu masak, ya....


Makanan ni memang manis sikit. 
Ada orang tak suka sebab pelik kan sotong manis.



No comments: