Friday, April 5, 2013

Kerapu Sweet Sour


Bahan:
Ikan kerapu sederhana besar
Tepung jagung
Serbuk kunyit
Bawang merah dihiris bulat
Bawang putih dicincang
Cili api dihiris halus
Halia seinci dipotong memanjang
Serai dua batang dihiris halus
Kacang panjang.
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kicap
Gula
Garam
Air 
Minyak


Cara:
Perap ikan seketika dengan serbuk kunyit, tepung jagung dan garam.
Panaskan minyak.
Masukkan sekeping asam keping untuk elakkan ikan melekat ke kuali.
Masukkan ikan.
Goreng garing. Ketepikan. 

Asingkan minyak, tinggalkan untuk tumis bahan.
Tumis bawang, halia, cili, serai sehingga naik bau.
Masukkan sos segala sos. 
Kicap.
Air.. Tunggu seketika kuah kasi pekat2 sket. 
Masuk gula, garam... kalau nak masam lagi, boleh buh tomato.
Kali ni saya tak masukkan tomato sebab takde dalam peti. heheh.. lebur apa yang ada je. 
Masuk kacang panjang. 
Boleh taruk sayur apa apa yang keras2 mcm brokoli, bunga kobis, lobak..
Saya tak buh sebab takde.

Rasa laaaa..
Kalau dah sedap, tutup api. Hidanglah.
Kalau tak sedap, tah laaa.
Macamana nak buat? 
Balance kan rasanya, sam[ai sedap!


OK, bai...





No comments: