Thursday, March 31, 2016

Sambal Ikan Tongkol

Cik abang memang suka ikan tongkol. Kalau makan nasi dagang ikan tongkol mcm apa je selera dia. Saya takde lah suka sangat ikan tongkol. Mula2 kawin dulu mcm ala ala tak suka ikan tongkol sbb keras laa tak best. Kalau makan nasi dagang selalu amik gulai ayam. Mengada...

Dah lama kawin baru try makan sikit2 ikan tongkol. Skrg ok dah. Boleh makan. Tak mengada dah. Hahahahah

Tiga mggu lepas balik Terengganu beli ikan tongkol sekilo RM8. Dapatlah seekor ikam tongkol sederhana besar. Potong dapat lah 7 keping gitu. Mak suh masak gulai. I is boring. Sebab semalm dah makan santan. Masak lemak labu.

Maka kita masak sambal ala2 sambal nasi lemak Terengganu. Tak jadi sangat. Tapi rasanya hampir2 lah sama. Sambal saya lagi sedap. Hahaha

Bahan dan cara nya....
Ikan tongkol 7 keping direbus dgn air tutup2 ikan je. Campak 5 asam keping. Kunyit hidup sikit. Asam keping memang byk. Tapi mmg nak masam2 sikit. Garam ikut selera. Rebus sampai air tinggal sikit. Jangan hangit pulak.

Lepas rebus, goreng sikit. Kenapa nak goreng plak. Entah. Tak paham. Tapi dah resepi dia mcm tu.

Blend bawang besar, bwg putih dan cili kiring sampai hancur. Tumis laa bahan blend sampai naik bau.

Buh air rebusan ikan tadi. Sampah2 kunyitt asam semua takyah amik. Reneh sikit sampai pekat. Masuk ikan rebus digoreng tu.  Garam gula....

Potong sebiji bawang dan hiris halus2 campak dalam sambal. Masak lagi sikit.. Siap....

Takde gambar sbb lupa nak amik.. makan lah!

No comments: