Bahan-bahan:
Ikan siakap sederhana besar
1 sudu serbuk kunyit
3 sudu tepung jagung
3 sudu besar Cili Boh (cili kering dah habis, kedai dah tutup)
5 biji cili api (kalau nak pedas)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 biji tomato dipotong dadu
1 sudu kicap manis
minyak masak
air setengah cawan
4 sudu gula
garam secukup rasa
Cara:
1- Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit, garam dan tepung jagung.
2- Goreng ikan dengan minyak yang banyak sehingga garing.
3- Masukkan minyak dalam kuali lain (agak-agak lah)
4- Kisarkan, bawang-bawangan, cili boh dan cili api.
5- Tumiskan bahan yang dikisar hingga cili benar-benar masak.
6- Bubuh gula, garam, kicap secukup rasa.
7- Masukkan tomato yang dipotong dadu.
8- Kacau-kacau lagi sampai tomato ala-ala masak.
SIAP!!!!!
Ikan siakap sederhana besar
1 sudu serbuk kunyit
3 sudu tepung jagung
3 sudu besar Cili Boh (cili kering dah habis, kedai dah tutup)
5 biji cili api (kalau nak pedas)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 biji tomato dipotong dadu
1 sudu kicap manis
minyak masak
air setengah cawan
4 sudu gula
garam secukup rasa
Cara:
1- Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit, garam dan tepung jagung.
2- Goreng ikan dengan minyak yang banyak sehingga garing.
3- Masukkan minyak dalam kuali lain (agak-agak lah)
4- Kisarkan, bawang-bawangan, cili boh dan cili api.
5- Tumiskan bahan yang dikisar hingga cili benar-benar masak.
6- Bubuh gula, garam, kicap secukup rasa.
7- Masukkan tomato yang dipotong dadu.
8- Kacau-kacau lagi sampai tomato ala-ala masak.
SIAP!!!!!
No comments:
Post a Comment