Monday, May 3, 2010

Gulai Ikan Tongkol

Gambar hari ni, saya google je sebab dah lapar kebuluq...
Siap je masak terus makan.
Dah licin lauk tu, barulaaaa teringat nak amik gambar...
hahahah


Hari ini saya masak gulai ikan tongkol.
Cara orang kampung cik abang saya.


Bahan-bahan:
Ikan tongkol
Rempah kari
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Asam keping
Cili boh
Santan
Air
Cili api
Garam
Gula


Kalau saya biasa masak,
saya akan tumis bahan kisar dengan minyak.


Tapi kalau orang sini buat,
mereka akan keringkan air bahan kisar tu, baru buh minyak...
Dan tumis sampai naik bau.


Lepas tu, rempah kari tak yah tumis,
masukkan lepas santan mendidih.
Kalau pak mertua saya, dia campur sikit rempah kurma.
Rempah kari pun, pakai rempah lain.
Bukan yang Adabi ke apa ke.


Hmm.. rasanya memang lain sikit.
Tapi, cik abang kata masih tak 100%
menepati citarasanya!


Hmm.. saya kena banyak belajar lagi.

1 comment:

Ummi Alesya Sofea said...

ermmm,bestnyer! liza dah follow..nnt jmput ke blog liza plk yer.