Saturday, April 3, 2010

Singgang Orang Melaka @ Pindang Tumis

Masakan ni macam singgang orang pantai timur jugak.
Bezanya kena tumis sikit...

Bahan2 dan [cara-caranya]:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Kunyit hidup
Cili merah + hijau

[Semua bahan dihiris dan ditumis dengan minyak sampai naik bau]

Air asam jawa (mak kat kuah jangan banyak sangat)

[Lepas dah naik bau, masukkan air asam jawa]

Biar mendidih.
Taruk ikan.. Tak kira lah ikan apa.....
Ikan yang sedap masak pindang ni ialah ikan selar,
ikan kembung dan lain-lain lagi.
Saya bubuh ikan tongkol aka ikan aye.
Heheheh


Kemudian, masuklah garam gula secukup rasa..
Didihkan lagi sampai ikan masak
dan tidak mentah air
(mentah air? tah laaa, mak saya yang suka sebut mentah air)

No comments: