Tuesday, April 13, 2010

Kari Ikan


Hari ni masak kari ikan...

Cara-cara:
Tumis bawang-bawangan + rempah kari ikan sampai naik bau.

Kemudian, masuk air asam jawa+tomato+santan.
Haaaaaaaaa.. santan ni santan yang beli siap-siap perah tu..
Dah lama duk dalam peti ais. Tu yang beku tu..
Agak-agak dah cair santan tu, saya masuk laaa ikan.
Garam jangan lupa ye...

Kenapa saya masak kari dalam kuali?
Jawapannya:
Sebab masak kari dua ekor ikan je, malas laaa nak pakai kuali.
Lagipun, kalau masak dalam kuali ni
kuah jadi lebih pekat dari biasa (macam hot.fm pulak dah)

Tak sempat ambil gambar kari
dah siap masak sebab bateri kamera habis.

Kari ikan Cik Puan Noraini
akan dipadankan dengan kacang panjang
yang akan ditumis dengan ikan bilis.

Belum dimasak lagi.
Tunggu cik abang balik, baru lebur dalam kuali.

Semoga suami saya akan bertambah sayang!!
AMIN


No comments: